söndag 13 december 2009

Perfekt Playtones!

Vilken semifinal! Bra band, roliga låtar och en överraskande slutkläm på programmet när vi i juryn fick välja in det sista bandet.

Tempot och kvalitén hade höjts avsevärt inför sista programmet före finalen. Rutinerade Bhonus bjöd på Margareta (ej att förväxla med Margarita) och gjorde sitt bästa av den gamla, ibland avdankade, låten. Men deras Beach Boyssound blir aldrig tråkig. I ett annat startfält (läs sämre) hade de gått vidare. Nu var konkurrensen för tuff...

Casanovas har jag funderingar över. Visserligen ett habilt band med duktig frontsångare i Henrik Sethsson. Samtidigt har han lätt för att falla i dansbandsmanérfällan, att överdriva både röst och gest. Framförallt i den andra låten, i stället för att vila på låtens styrka. Men visst svängde det om Casanovorna!

Om Titanix tycker jag inte något annat än: tufft, tajt och tråkigt.

Blender var kvällens överraskning även för en mogendiggare som jag. Sångerskan Maria Persson "åt kameran" och framförallt levererade bra och dansant musik. Nu hamnar de i ett intressant dilemma. Om tv-publiken upptäcker bandet måste de bredda sig musikaliskt. Då kommer en ny publik ut på dansbanorna (läs de utan vattenflaskor och prasselbyxor). De kanske kommer att stå vid scenkanten och lyssna och kanske till och med (hemska tanke) ha tagit något vinglas. Detta är inte något problem för kompetenta Blender. Men för den inskränkta moderndanspubliken som gärna ser Blender som "sitt" band och inte alls vill bjuda in... Jag ska följa detta med spänning!

Playtones! Jag övertalade dem att söka till Dansbandskampen och jag är så glad att blekingekillarna tog steget. Detta är vad Dansbandskampen Också behöver. Om dansmusiken och danskulturen ska utvecklas måste nya band till. Stilarna måste variera. Allt ifrån Blenders mer poppiga inriktning till Playtones, som nu fått sitt stora genombrott. Välspelat, otroligt musikaliskt och charmigt. Det går inte att sitta still och publiken kan dansa till varenda låt.

Om ni frågar mig handlar finalen mycket om Zekes, Playtones och Torgny Melins. Men jag har haft fel förr (minns dock inte när).
Efter sändningen blev det en kort stunds prat med goda vänner och några möten om kommande projekt.

2 kommentarer:

  1. Vill passa på så här i sista stund av Dansbandskampen föra fram ett förslag till upplägg för en eventuell fortsättning av programmet 2010, där DU Thomas självklart skall vara kvar i juryn!

    Fyra kvartsfinaler/program med vardera 5 band där TV-tittarna väljer ut 2 band per program som går vidare till semifinal. Efter sista kvartsfinalen får juryn välja ut ytterligare 2 band av de som deltagit i kvartsfinalerna och som får följa med till semifinalen.

    Två semifinaler/program med vardera 5 band där TV-tittarna väljer ut 2 band per program som går vidare till final. Efter sista semifinalen väljer juryn ut ytterligare 2 band av de som deltagit i semifinalerna och som går med till finalen.

    Final med 6 band där TV-tittarna får välja ut segraren!

    Sammanfattning: 7 program med totalt 20 band som deltagit. Vi slipper risken i att samma band går vidare från program till program och juryn får mer att säga till om över vilka band som går vidare!

    Har skickat denna idé även till SVT och hoppas DU gillar detta och i såfall kan försöka påverka de beslutande!

    SvaraRadera
  2. Vill tacka dig Thomas för en jätte trevlig lördag, som jag blev bjuden på tack vare ditt radio program,om du kom ihåg det? Försökte även få träffa dig personligen efter som jag tycker du är en sån jämnlik person som jag, men misslyckades. Vet om att du har ett
    "tufft schema" eller vad man ska kalla det, hoppas istället få träffa dig vid ett annat tillfälle när du är uppe i våra norra delar av landet.

    Till tävlingen:
    Så obeört tufft startfällt och bra band.
    Playtones låter som en typ av Boopers och The Refreschmens, jag är själv tveksam till om det är dansband eller inte. Efter som själv också precis som du förespråka de gamla och mogna,
    Hade nog vilja haft Sannex istället för the Playtones i final men annars nöjd.

    Hade hört att det var en bit över 3.000 människor på plats. 3.000 ! vet inte hur mycket de vart tidigare program men de var väldigt tight på golvet. Tyvärr så var de dock folk grupper som störde vi som dansa med att skrika och höja sina vin/öl glas.

    Ert juryval var bra tänkt, Nu i finalen kommer de bli en bra mix av både modert och moget och olika stilar, vilket bäddar för en bra final.

    Hälsar/ Jimmy "dansbandsjimmy".

    SvaraRadera

OBS: Stötande och kränkande kommentarer kommer att plockas bort...