måndag 8 juni 2009

Guldklaven 2009!


Aldrig förr har det varit så lätt - eller så svårt - att nominera band/musiker till Guldklaven. I år sitter jag med i juryn och det är förstås ett hedersvärt uppdrag.
Eftersom många bloggare/tyckare sitter inne med den rätta sanningen (obs ironi) tänkte jag här skriva några rader om hur åtminstone jag tänker inför nomineringar.

Själva grunden med Guldklaven är att uppmärksamma musiker som på ett eller annat sätt utmärkt sig eller bandet under året (från vår till vår). I vissa fall kanske spelstilen eller "lång och trogen tjänst" spela in, men grunden är ändå att det måste finnas en "hook", en aktualitet med en nominering. Så har det varit sedan Guldklaven startade och så måste det förbli. Annars, och här kommer en viktig synpunkt, förlorar priset sin tyngd och trovärdighet. Att ge branschinterna priser till personer som bara ett fåtal känner till, hur bra de än är, gör inte dansbandskulturen i stort någon tjänst. Snarare tvärtom. Ska priset uppmärksammas i media, hos publik utanför danskretsen så måste vi se brett. Men vi ska också "navelskåda" i måttlig mängd. För bredden ger prestige åt priset!

I år är det därför givet att banden från Dansbandskampen hamnar i fokus. SVT har satsat på ett program som gett miljonpublik och i förlängningen nya band som visat upp sig, fått många fans och spelningar. Självklart ska det avspeglas när vi i juryn nominerar. Annars vore vi korkade. Lika korkade vore vi om vi t ex inte tog hänsyn till Lasse Stefanz, som dominerar försäljningssiffrorna varje år (även i år) och som dessutom mottog en Grammis i början av året. Det går inte att ställa ett sådant band mot ett sk modernt band som visserligen har hängiven publik, men totalt sett ganska liten.
Däremot försöker vi i juryn ändå se till att hitta duktiga musiker och band över hela skalan, så både bredd och djup finns med - totalt sett.

Många undrar också varför kategorin Årets Blåsare är borta. Orsaken är tyvärr enkel; det finns för få. Alla nominerade i respektive kategori måste återigen ha en aktualitetsprägel samt kvalitetsprägel. I just kategorin Blåsare finns det inte så många som uppfyller båda kriterierna, åtminstone inte på sikt. Därför har vi valt att plocka bort den kategorin.

5 kommentarer:

  1. Bravo! Huvet på spiken igen!

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet!

    Har nu länkat till bloggen på Danslogen.se.

    SvaraRadera
  3. Hej Thomas, det är trevligt att läsa din blogg. Jag håller med dig om mycket men inte allt. I mitt tycke så blev årets nomineringar lite väl mycket fokuserade på Dansbandskampen.

    Vi ses i Malung

    SvaraRadera
  4. Hur blev det med bjudningen på måndagen? Skulle jag ta cykeln?

    SvaraRadera

OBS: Stötande och kränkande kommentarer kommer att plockas bort...