onsdag 3 november 2010

Lär av historien...

Ser, av märklig anledning, på Vikingarnas avskedskonsert i Arvika Folkets park 2004. Och det slår mig att fler borde se den filmen. Framförallt självgoda dryga stackars dansbandsmusiker - och sk "dansare" - som i många fall hävdar att sån musik hör till forntiden. "Nu ska dansmusiken utvecklas". Typ.

Och det slår mig varje gång hur fel det är. För det finns en anledning till att Flamingo sålde snuskigt mycket skivor på 70-talet, Matz Bladhs och Curt-Haagers på 80-talet, Vikingarna och Thorleifs på 90-talet och Lasse Stefanz på 2000-talet.

För att det låter dansband. För att musiken inte är utsmetad popsörja. För att basgången är enkel, liksom verserna och refrängen. Ju mer icke-dansband det låter om ett dansband, desto ointressantare för skivköparna och den stora publiken blir det.

Innerst inne tror jag nämligen att det coola dansbandet hellre åker hem med 100 000 kr i gage än 15 000 kr, hellre säljer platinaskivor än 1000 st och hellre har 1000 personer i publiken än 100 (med tofflor). Men vad vet väl jag, en enkel professor om det? Kanske ingenting.

Eller allt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

OBS: Stötande och kränkande kommentarer kommer att plockas bort...