söndag 17 oktober 2010

Premiären avklarad!

På väg hem i minibuss med sambo och hennes syskon med respektive, efter premiären av Dansbandskampen i Norrköping.
Det blev en hyfsat sen kväll där vi gick vilse från arenan till hotellet, normalt en promenad på 7 minuter, den blev betydligt längre...

Hotellet bjöd på - iskyla. Tydligen hade jag missat nåt i bokningen och inte valt värme. Kanske kostar det extra? "Tyvärr, värmen är centralstyrd så det kan inte vi göra nåt åt" var deras svar när jag frågade om problemet. Centralstyrt? Från Sundsvall, Bryssel eller varifrån då? Nåja, nu har de lovat att jag ska få ett varmt rum på fredag...men jag är väl något skeptisk. Tydligen klarar Best Western Princess inte av när det blir minusgrader ute. Det kom tydligen som en överraskning!

Programmet då? Ja, att döma av alla oerhört duktiga självutnämnda tv-producenter, dansbandsexperter och stylister var det ett fullständigt misslyckat, uselt och i alla delar helt värdelöst program. Summan är att det definitivt var bättre förr, på Settmans tid och då juryn fanns. Ingen av dessa många många gnällspikar minns förstås att då klagade alla på juryn och hur inkompetenta, korkade, elaka vi var. Och Settman skrattade för mycket, skojade för mycket osv... Tänk vad kort minnet är. Och tänk hur bra det var på Hylands, vänstertrafikens och motbokens tid. Då var det bra.

Christine tyckte jag gjorde en strålande insats. Att ha Settmans ande flåsande i nacken är inte lätt, men hon klarade skickligt av det. Givetvis inte lika bra som alla självutnämnda programledarproffs som kommenterar på nätet, men nästan (detta är alltså ironi för de som av en händelse inte förstår).

Vår insats? Den låter jag faktiskt bli att ha en publik uppfattning om. Först måste jag se programmet. Men det tar alltid ett par program innan formen satt sig, hos alla. Även hos den tydligen helt förändringsobenägne tittaren...

Banden har inte valts ut av mig. Det är Baluba och SVT som valt bland 350 band. Tanken är att det ska vara en mix mellan rutinerade och nybörjare och mellan olika stilar. Precis den mix som behövs för att ett underhållningsprogram i tv ska kunna leva i 9 lördagar. Att ställa 10 korrekta mogendansband (läs något äldre farbröder i gråa kostymer som levererar klanderfri dansmusik a´la söndagsdans) på scenen och låta dem tävla med egna låtval (helst ur egna repertoaren) blir självklart också en Dansbandskamp, men en sån ohyggligt tråkig historia att en majoritet av tv-publiken definitivt skulle somna med både händer och fötter i chipsskålen. Vad många glömmer är att det är underhållning i första hand och där dansbanden är ett medel för att skapa den 88 minuter långa förströelsen.
Det är givetvis kul att dansband väcker så mycket känslor, men tv-underhållning och dansband är aldrig vetenskap. Vad Dansbandskampen gör är att den miljon tittare som kanske inte har koll på Drifters turnéplan faktiskt får upp ögonen för danskulturen och kanske till och med går ut och dansar en lördagkväll.

Så slappna av, njut av spänningen och gläds med banden. Eller så finns alltid ett annat alternativ, stäng av! Det funkar på alla tv-apparater. Jag lovar!

1 kommentar:

  1. Hej du!
    Peter har knäppt några kort på dej och anna som han vill maila till er.
    Behöver en adress! Maila mej.
    dansbandsankan@gmail.com

    SvaraRadera

OBS: Stötande och kränkande kommentarer kommer att plockas bort...